2023-02-27
Prima grădiniță construită de la zero din mandatul primarului Ciprian Ciucu și-a deschis în luni dimineață (27 februarie) porțile pentru copii. S-au mutat aici prichindeii din vechiul corp al Grădiniței Nr. 274, care va intra în reabilitare. Noua clădire este la standarde moderne, eficientă energetic, spațioasă, cu mobilier de calitate, care i-a cucerit instant pe copii.
Întorși luni din vacanță, copiii Grădiniței nr. 274 au avut parte de o surpriză și o mare bucurie. Nu au mai mers în corpul de clădire obișnuit, ci în cel nou, de alături. Au descoperit aici 8 săli de grupă spațioase, luminoase, cu mobilier modern, vestiare colorate, sală de mese, lifturi, două săli multifuncționale, grupuri sanitare cu dușuri pentru fiecare clasă și multe jucării.
Clădirea are o suprafață utilă de 2.082 mp, cu parter și două etaje. Este eficientă energetic, la standarde nZEB, cu panouri fotovoltaice și panouri solare, care vor asigura curentul electric, căldura și apa caldă. Lucrările au început în aprilie 2021 și au costat 12,7 milioane de lei (bani de la bugetul local și din credite).
„M-am dus de dimineață, înainte de începerea orelor, fără surle și trâmbițe, fără părinți aduși pentru tăiatul panglicii și TV, să văd cum s-au mutat aici copiii din vechiul corp de grădiniță, care va intra în reabilitare. În mare parte sunt mulțumit, dar mai avem nevoie să lucrăm la designul interior, pentru a fi și mai primitoare. Am preferat să-i mutăm pe cei mici rapid, pentru ca lucrările să poată începe la vechiul corp”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.
De acum, vechiul corp de grădiniță, construit în urmă cu 73 de ani, intră într-un amplu proces de consolidare și modernizare. Va fi refăcut tot, de la izolația pereților, acoperișului, podelelor și conductelor, până la schimbarea tâmplăriei existente cu una performantă energetic, înlocuirea instalațiilor sanitare, electrice, montarea instalațiilor de ventilație și a sistemelor de securitate în caz de incendiu.
Clădirea va fi una eficientă energetic, va avea și ea panouri fotovoltaice, senzori de CO2 în clase, care măsoară calitatea aerului. Lucrările vor dura 9 luni și se ridică la 7,8 milioane de lei (bani prin PNRR).
Tot luni a fost recepționat after-school-ul Școlii Gimnaziale Nr. 117, o altă clădire ridicată de la zero. Are suprafață utilă de 2.666 mp, este eficientă energetic, la standarde nZEB, cu panouri fotovoltaice și panouri solare.
În acest spațiu modern se vor muta copiii Grădiniței 170, care va intra în curând în reabilitare, alături de Școala 117. Elevii școlii, însă, vor fi relocați la Liceul Teoretic „Tudor Vladimirescu”. Lucrările încep în această primăvară și vor dura 9 luni.
Școlile, grădinițele și creșele din tot Sectorul 6 sunt în atenția noastră, pentru a le oferi copiilor toate condițiile de învățare.
În prezent, sunt sau urmează să intre în reabilitare 14 unități de învățământ:
Pentru că e nevoie de spații, în afară de Grădinița 274 și de after-school-ul 117, se mai construiesc de la zero:
Autoritatea locală a Sectorului 6 administrează 67 de instituții de învățământ cu personalitate juridică: 26 de grădinițe, 27 de școli și 14 licee. Niciuna dintre acestea nu este încadrată în clasa I de risc seismic.