Home

Au fost recepționate primele 222 de puncte de colectare selectivă a deșeurilor

Știri

Au fost recepționate primele 222 de puncte de colectare selectivă a deșeurilor

2025-02-03

Am finalizat recepția primelor 222 de puncte de precolectare selectivă, singurele din București pe patru fracții. Am promis în decembrie că luna aceasta vom finaliza procesul pentru ele și am reușit!

Fiecare ghenă subterană a trecut, în ultima perioadă, prin verificări și probe amănunțite, pentru a ne asigura că funcționează perfect.

CUM SE VOR COLECTA DEȘEURILE DIN GHENELE SUBTERANE
  • O mașină de salubritate, dotată cu pompă hidraulică și furtun, ridică rampa cu cele patru puncte de precolectare;
  • Operatorul de salubritate descarcă tomberoanele;
  • Rampa este apoi coborâtă lin, silențios, ca un lift.

Totul durează câteva minute. Este mecanizat, curat, fără poluare fonică și olfactivă.

CE URMEAZĂ ȘI CÂND VOR FI DATE ÎN FUNCȚIUNE

Luna aceasta vom mai recepționa alte 54 de puncte de precolectare supraterane. Și, în paralel, lucrăm la montarea a încă 100 de ghene subterane. În total, vor fi 886, în tot sectorul.

Mai avem un pas de făcut pentru a deveni funcționale: finalizarea procedurii de delegare a operatorului de salubritate care va colecta deșeurile din aceste ghene moderne. Ritmicitatea (de câte ori pe săptămână trece mașina) va fi stabilită în caietul de sarcini.

DESPRE PUNCTELE DE PRECOLECTARE SELECTIVĂ DIN SECTORUL 6

Este unul dintre cele mai grele proiecte de infrastructură asumate, după Revoluție, de către o primărie din București.

Fiecare punct de colectare separată are 5,7 metri lungime, 1,8 metri înălțime și 13.000 de litri. Și fiecare a avut nevoie de circa 10 avize și autorizații de la circa 10 instituții.

„Nici nu va imaginați cât de greu a fost să găsim locații în cartierele noastre dense, cu rețele RADET, DISTRIGAZ, ELCEN, APA NOVA etc.!!! Pentru fiecare dintre locații am făcut măsurători peste măsurători și le-am mutat de mai multe ori, căci trebuie să fie și la o anumită distanță de blocuri... Un coșmar! Dar am găsit soluții!”, a explicat primarul Ciprian Ciucu.

Proiectul are o valoare totală de 130 milioane de lei, bani proveniți în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile.

Mai e puțin până când scăpăm definitiv de inesteticele și insalubrele tomberoane!