Home

Cum ajutăm copiii defavorizați: Cel mai mare seminar european despre protecția copilului, organizat în aceste zile de Sectorul 6. Este o premieră pentru România!

Știri

Cum ajutăm copiii defavorizați: Cel mai mare seminar european despre protecția copilului, organizat în aceste zile de Sectorul 6. Este o premieră pentru România!

2024-09-30

Aproape 150 de reprezentanți ai serviciilor sociale din 22 de state europene s-au întâlnit azi la București pentru a discuta despre un subiect fierbinte și mereu actual: protecția copilului. Evenimentul are loc pentru prima dată în România, se desfășoară pe parcursul a două zile (30 septembrie – 1 octombrie) și este organizat de DGASPC Sector 6.

 

Seminarul european cu tema „Protecția Copilului – parteneriate în domeniul serviciilor adresate copiilor” are ca scop să adune la aceeași masă specialiști din toată Europa, pentru a face schimb de idei și a veni cu soluții la probleme variate cu care se confruntă copiii. Cum să prevenim abuzurile asupra celor mici, cum să-i menținem în familie și să sprijinim familia aflată în categorie de risc, cum să gestionăm bullyingul, consumul de droguri sau cum să consolidăm forța de muncă din domeniul protecției copilului – acestea sunt doar câteva dintre subiectele care se abordează luni și marți, în cele două zile de seminar.

La evenimentul organizat de DGASPC Sector 6 participă 70 de oficiali străini din cadrul European Social Network și alți 70 din România. Este pentru prima dată când un astfel de seminar are loc în România.

European Social Network este o rețea europeană destinată serviciilor sociale. Are 125 de membri din 25 de țări. Cuprinde agenții guvernamentale, departamente de asistență socială și ONG-uri. DGASPC Sector 6 este parte a acestei rețele încă din 2019 și an de an participă la seminarii organizate în Europa, pe diverse teme.

Sunt familiar cu acest tip de rețea, care promovează bune practici la nivelul Uniunii Europene. Puterea ei este fantastică pentru că facilitează schimbul de informații și îmbunătățirea permanentă a modului de lucru. Înainte să fiu politician, am lucrat în societatea civilă. Știu cât de grele sunt proiectele sociale, iar impactul trebuie măsurat pe termen lung. Noi, în Sectorul 6, prin DGASPC, îmbunătățim în permanență politicile în domeniu, facem schimb de experiență și ținem cont de standardele europene”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, prezent la eveniment. 

Suntem conștienți că asistența socială, ca profesie, nu e un domeniu atât de atractiv, mai ales pentru tineri. Dar avem nevoie de oameni bine pregătiți. Când am devenit parte a rețelei europene, am pus această problemă. Noi, în Sectorul 6, colaborăm bine atât cu primăria, cât și cu societatea civilă, cu ONG-urile, colectăm încontinuu feedback, iar această abordare îmbunătățește calitatea serviciilor sociale”, a subliniat Gabriela Schmutzer, directorul DGASPC Sector 6.

Concluziile cercetărilor noastre indică o lipsă semnificativă de familii de plasament în multe țări europene – o problemă care necesită rezolvare, astfel încât copiii să poată fi crescuți în comunitate. Ei au nevoie de relații stabile și îngrijire de calitate, în timp ce schimbările frecvente ale familiei de plasament le afectează negativ dezvoltarea. Trebuie să oferim copilului din sistemul de protecție o măsură de plasament familial stabil, în toată Europa, iar pentru aceasta, cooperarea dintre noi este esențială”, a declarat Alfonso Lara-Montero, CEO al European Social Network.

 

Evenimentul din aceste zile este organizat cu sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului, UNICEF România, Banca Mondială România, Salvați Copiii România și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii.