Home

Imagini cu prima creșă construită de Primăria Sectorului 6, după 46 de ani. Când vor fi primiți copiii

Știri

Imagini cu prima creșă construită de Primăria Sectorului 6, după 46 de ani. Când vor fi primiți copiii

2023-12-12

E oficial! Sectorul 6 are prima creșă de stat construită de la zero în ultimii 46 de ani. Este pe Strada Rușețu 6A, singura din cartierul Crângași, și a fost ridicată de Primăria Sectorului 6 în aproximativ un an și jumătate. Săptămâna viitoare se va face recepția lucrării, iar primii copii vor fi primiți aici în ianuarie-februarie 2024.

Creșa Îngerașii este gata, chiar mai devreme decât termenul stabilit! În acest moment, se fac ultimele finisări, se montează ușile și mobilierul. În curând, își va deschide porțile pentru 135 de copii. Dar până atunci, mai trebuie „bifați” câțiva pași:

  1. Pe 19 decembrie se va face recepția lucrării.
  2. Următorul pas este angajarea personalului. Vor lucra aici educatori, puericultori, infirmiere, asistente medicale și personal administrativ (bucătari, administrator etc.). În total – 64 de persoane. Toate posturile vor fi scoase la concurs pe 3 ianuarie 2024, pe site-ul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC) Sector 6.
  3. După ce totul este pregătit, Creșa Îngerașii își va putea deschide porțile pentru primii copii. Estimăm ca în ianuarie-februarie 2024 să își înceapă activitatea. Capacitatea creșei este de 135 de prichindei cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani, care nu sunt înscriși în acest moment la o altă creșă de stat. 30 de locuri sunt rezervate copiilor care provin din familii defavorizate, cu venituri mici, crescuți de un singur părinte, iar 15 locuri vor fi pentru copiii cu dizabilități.

Despre Creșa Îngerașii

Este o clădire cu demisol, parter și etaj, dotată la cele mai înalte standarde de calitate.

La demisol (442 mp utili) se află spațiile tehnice, spălătoria, bucătăria, vestiarele pentru personal;

Parterul și etajul 1 au fiecare câte 900 mp. Găsim aici săli de joacă și dormitoare, grupuri sanitare speciale pentru prichindei, spații de așteptare pentru părinți, câte un cabinet medical și izolator, câte o o sală de luat masa cu o capacitate de două grupe, plus un oficiu unde mâncarea se aduce din demisol, cu un lift dedicat.

Lucrările au costat 10 milioane de lei, din care 3,5 milioane au provenit din fonduri europene nerambursabile (PNRR) și 800.218 lei de la Guvern. 55% din totalul cheltuielilor, adică 5,63 de milioane de lei, au fost asigurați de la bugetul local.

Creșa Îngerașii va funcționa de luni până vineri, între orele 08.00 și 17.00 și va fi administrată de DGASPC Sector 6, la fel ca cele trei creșe existente (Harap Alb, Neghiniță și Pinocchio).

Primarul Ciprian Ciucu: „Am obținut finanțare pentru ridicarea altor două creșe”

Dedic o atenție deosebită infrastructurii școlare, dar și pentru cei mici, de vârstă antepreșcolară. Nu se mai construise o creșă de zeci de ani și este cerere foarte mare. Pe prima am finalizat-o. Dar continuăm! Tocmai de aceea, echipa pe care am format-o la Direcția de Fonduri Externe a reușit să obțină finanțare de 28 de milioane de lei pentru ridicarea altor două creșe: una va fi în Militari, pe Bd. Iuliu Maniu 11B, iar alta în Drumul Taberei, pe Bd. Timișoara 89. Fiecare va putea primi câte 70 de copii", a anunțat primarul Ciprian Ciucu.

O grădiniță și două after-school-uri construite de la zero, date în folosință în 2023. Sunt în lucru alte 5

Creșa Îngerașii nu este singura unitate de învățământ construită de la zero în Sectorul 6. În februarie 2023 a fost dată în folosință o grădiniță nouă, iar pe parcursul acestui an alte două after-school-uri ridicate din temelii. Este vorba despre Grădinița 274 și de corpurile aferente Școlilor „Sfântul Andrei” și Nr. 117.

Sunt în prezent în lucru alte 5 clădiri:

  • 2 grădinițe: ANL Brâncuși și în incinta Școlii „Sf. Constantin și Elena”,
  • 3 corpuri de școală, la: Nr. 197, Nr. 156 și Orizont.