Măsuri de fluidizare pe Drumul Valea Largă!
Marţi, 18 martie, am obținut de la Comisia Tehnică de Circulație și Brigada Rutieră ca în intersecția Drumul Valea Largă cu Prelungirea Ghencea semaforul să funcționeze pe galben intermitent, în intervalele 06.00-11.00 și 16.00-21.00.
Colegii de la ADPDU Sector 6 au solicitat ca măsura să fie implementată pe parcursul întregii zile, dar nu s-a aprobat decât parțial.
Drumul Valea Largă, inaugurat în octombrie 2024
Primul bulevard construit de la zero în ultimii 35 de ani, în Capitală, Drumul Valea Largă a fost inaugurat în octombrie 2024. Măsoară aproape 1,5 km și face legătura între Prelungirea Ghencea și intersecția Bd. Timișoara – Valea Cascadelor. Este o străpungere extrem de importantă atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru civilizarea zonei.
Înainte, Drumul Valea Largă era o uliță din pământ, fără spații dedicate pentru pietoni, bicicliști sau persoane cu dizabilități.
Demersurile pentru amenajarea drumului Valea Largă au fost începute în primăvara lui 2021, iar în septembrie 2023 a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor. Se știe că partea birocratică durează cel mai mult (obținerea avizelor, a autorizațiilor, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic etc.). În decurs de un an, a fost transformat într-o șosea modernă.
S-au făcut exproprieri în valoare de 34 de milioane de lei, la care s-au adăugat 23,7 milioane de lei lucrările. S-au extins / relocat rețele de termoficare, rețele ELCEN, lucrări de protejare a apeductelor Apa Nova, s-au introdus în subteran rețele de apă și canal și tot în subteran sunt cablurile operatorilor de telefonie, internet, electricitate.
Cum arată acum Drumul Valea Largă
Vechea uliță pe care încăpea o singură mașină, iar pietonii umblau cu cizme de cauciuc din cauza noroaielor a fost transformată într-o șosea lată de 34 de metri, cu două benzi pe sens, piste de biciclete, trotuare generoase și spații verzi între ele. Are 1,5 km lungime și este o străpungere extrem de importantă atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru civilizarea zonei.
Este compus din:
- 4 benzi auto (două pe sens) de câte 3,5 metri fiecare (total parte carosabilă: 14 metri);
- Pe mijloc, între cele două sensuri de circulație, este un spațiu verde cu lățimea de 4,4 metri;
- Două piste de biciclete pe ambele părți ale drumului, cu lățimea de 2 metri fiecare;
- Alt spațiu verde cu lățimea de 1,3 metri delimitează pistele de biciclete de partea carosabilă;
- O a treia zonă de spațiu verde, cu lățimea de 1,2 metri, delimitează pistele pentru biciclete de trotuare;
- 2 trotuare de 3,1 metri fiecare, amplasate de o parte și de alta a arterei;
- stații pentru transportul în comun;
- sistem de iluminat și canale pentru preluarea apelor pluviale;
- semaforizarea intersecției cu Bd. Timișoara.