Home

Proiect de peste 103 milioane de lei pentru pubele de gunoi îngropate

Știri

Proiect de peste 103 milioane de lei pentru pubele de gunoi îngropate

2022-07-11

În anul 2022, Bucureștiul nu are o infrastructură pentru colectarea separată a deșeurilor. Există ghenele vechi și insalubre în interiorul blocurilor, unde se aruncă la grămadă gunoi menajer, plastic, hârtie, ambalaje. Sau ținem tomberoanele vârfuite cu deșeuri la colț de bloc, pe stradă. Sunt adevărate focare de infecție care deranjează atât vizual, cât și olfactiv. În ceea ce privește reciclarea, chiar dacă ne-o dorim, nu o putem face la standarde europene, din lipsă de infrastructură. Astfel, improvizăm.

Pubele îngropate – cel mai amplu proiect de acest tip din București

pubele

Lucrurile sunt pe cale să se schimbe în Sectorul 6. Scăpăm de inesteticele ghene! Vom avea unele moderne, subterane.

Primarul Ciprian Ciucu a anunțat azi că a depus, pentru a primi finanțare din fonduri europene, un proiect care include 886 de puncte de precolectare selectivă pe patru fracții, dintre care 769 îngropate, iar 117 supraterane. Valoarea proiectului este de 103,2 milioane de lei și este cel mai amplu de acest tip din București.

Cele 886 de puncte sunt în proximitatea tuturor blocurilor din Sectorul 6. Fiecare punct are 4 pubele: pentru sticlă, pentru plastic/metal, pentru hârtie/carton și pentru deșeuri menajere. Sunt ușor de folosit, igienice și estetice. Majoritatea sunt îngropate, ceea ce înseamnă că sub cele 4 coșuri de inserție există 4 containere mari, amplasate într-o cuvă de beton. Firma de salubritate are acces automatizat la deșeuri, grație unui sistem modern de ridicare a capacului.

Primarul Ciprian Ciucu: „A fost un efort fabulos”

Etapa de identificare a locațiilor acestor puncte de colectare separată a deșeurilor a fost încheiată la finalul anului 2021. De atunci a început munca de realizare a documentației tehnico-economice, inclusiv documentele suport pentru proiectul de infrastructură. Și etapa aceasta a fost finalizată în luna iunie 2022.

„Am pregătit acest proiect din timp. Vă imaginați efortul pe care l-am făcut timp de un an de zile pentru a identifica cu exactitate terenurile pentru 886 de astfel de puncte de colectare selectivă, să nu treacă pe sub ele conducte, fire sau alte rețele și să avem ridicări topografice pentru fiecare. A fost un efort fabulos, pe care l-am asumat din timp pentru ca acum să fim în măsură să depunem acest proiect. Aplicația include un studiu de fezabilitate, studiu geotehnic, studiu topografic, analiză cost-beneficiu, analiză instituțională. Am câștigat deja, cu 100 de puncte din 100, un proiect de Asistență Tehnică care ne ajută să pregătim acest proiect de infrastructură de mediu. Valoarea acestui proiect deja câștigat este de 6,7 milioane de lei”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.

Cele 886 de puncte de colectare a gunoiului vor fi date în folosință la finalul anului 2023.