Home

Personalități din trecut, care au trăit în același cartier cu tine

Știri

Personalități din trecut, care au trăit în același cartier cu tine

2022-09-21

maginează-ți că pe străzile pe care treci și tu zi de zi, în drumul tău spre serviciu sau spre piață, au pășit, acum zeci sau sute de ani, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Alexandru Ioan Cuza, Carol Davila sau Constantin Noica. Unora le-am ridicat monumente, altora le-am legat numele de piețe, parcuri și școli din sector.

Săptămâna aceasta, când Bucureștiul împlinește 563 de ani de la prima atestare documentară, îi vom aminti pe câțiva despre ei. Merită!

Tudor Vladimirescu

Tudor Vladimirescu

 

Născut pe la 1780 într-un sat din Gorj, dintr-o familie de țărani liberi, Tudor Vladimirescu a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești, al cărei conducător a fost pentru o scurtă perioadă, în 1821. De numele lui se leagă revoluția din 1821 când Tudor, în fruntea pandurilor, se ridică „împotriva răului din țară”. La 21martie/2 aprilie, intră în București, în fruntea oastei sale, pe Podul Calicilor (actuala Calea Rahovei). Își stabilește tabăra pe locul unde este azi liceul „Tudor Vladimirescu”, inspirând denumirea ulterioară a cartierului nostru – Drumul Taberei. Rămâne stăpân pe Capitală doar până la finalul lunii mai, când a fost capturat de oamenii lui Ipsilanti, torturat și omorât.

Pentru români a rămas un erou, iar noi, în Sectorul 6, îi cinstim memoria. În cartierul Militari avem un parc care-i poartă numele, situat vizavi de liceul „Tudor Vladimirescu”. Tot cu acest nume am „botezat” și o stație de metrou, în Drumul Taberei. În parc, din 2019, tronează statuia marelui patriot. E turnată în bronz, are o înălțime de 3,4 metri, la care se adaugă înălțimea soclului, de 90 cm.

Alexandru Ioan Cuza

alexandru ioan cuza

 

Ales domnitor al Moldovei și al Țării Românești în ianuarie 1859, Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Unirea principatelor s-a desăvârșit în ianuarie 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări. În timpul domniei lui Cuza a fost conceput codul civil, codul penal, au fost înființate primele universități din țară și s-au pus bazele statului român modern.

În vara lui 1863, pe platoul Cotroceni ia ființă tabăra militară, căci „concentrarea trupelor în tabere este singurul mijloc de a putea desăvârși instrucția unei armate”, se arată într-un raport al acelor vremuri. Tabăra era formată din corturi și barăci de scânduri. Pornea de pe locul pe care azi se află Monumentul Eroilor Geniului (statuia Leul) și se scurgea către Drumul Sării, de-a lungul a ceea ce azi este Drumul Taberei.

Carol I

Venirea lui Carol I pe tronul României în 1866 a însemnat continuarea activității militare de tabără pe platoul Cotrocenilor. La 2 și 3 octombrie 1867 au avut loc primele manevre ale armatei române sub comanda luiCarol și având ca ministru de război pe Ion Brătianu, scrie Wikipedia. Doi ani mai târziu, tabăra este mutată, iar pe terenul eliberat se va stabili Pirotehnica Armatei, apoi se înființează Atelierul de confecție, de croitorie și cizmărie al armatei, depozitul de echipament, cel de furaje și lemne… În câteva decenii, zona se dezvoltă, devine comuna, apoi cartierul Militari.

Carol Davila

carol davila

 

De aceste locuri se leagă și destinul lui Carol Davila. Medicul și farmacistul român, de origine franceză, a fost întemeietorul serviciului sanitar al armatei și fondatorul învățământului medical românesc. El a înființat, în 1869, Facultatea de Medicină din București, actuala Universitate de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. A creat primele orfelinate, o școală de surdo-muți, a eradiat epidemii și „era pretutindeni unde aveai nevoie de el”, după cum spunea Carol I.

Constantin Noica

constantin noica

 

Născut în 1909 în Teleorman, filosoful, poetul și scriitorul Constantin Noica își trăiește cea mai mare parte a vieții la București. A fost vecin cu tine sau cu părinții tăi, căci între 1974 și 1987 a deținut un apartament în blocul OS6, la Romancierilor, în Drumul Taberei. Se stinge la data de 4 decembrie 1987, lăsând în urmă o operă vastă.  

    î