Home

Parcuri

Parcuri

Cel mai lung parc liniar din Europa va fi amenajat în Sectorul 6, între Lujerului – Valea Cascadelor – Bd. Doina Cornea.

Parcul Liniei va fi primul parc al cartierului Militari. Va avea, în total, 4,2 km lungime, de-a lungul fostei linii de tren care trecea, pe vremuri, pe lângă APACA și pe lângă tot Cartierul Militari.

Lucrările – împărțite în 3 faze

Amenajarea acestui parc a început în primăvara anului 2022, lucrările fiind împărțite în trei faze.

Faza întâi, cu o suprafață de 45.000 mp și o lungime de aproximativ 630 de metri, a fost deja finalizată și dată în folosință comunității la 1 iunie 2023. Intrarea se face din str. Lujerului, între Plaza Mall și Cora Lujerului.

Imediat am început să pregătim terenul pentru faza doi (2,5 hectare), care sperăm să fie gata până la finalul anului 2023, cel târziu primăvara lui 2024.

Din 2024 vor începe lucrările la faza trei, cea mai vastă, de 80.000 mp.

45.000 mp dintr-un fost teren industrial, plin de bălării, moloz și gunoaie, au fost transformați într-o adevărată oază de verdeață, cu spații verzi de calitate și locuri plăcute de petrecere a timpului liber. Are terenuri de sport, locuri de joacă, piste de biciclete și multe zone de relaxare.

Faza 1 a Parcului Liniei cuprinde zona Lujerului, între Plaza Mall România și Cora. Este dotată cu:

 • 2 terenuri de baschet  a câte 565 mp fiecare;
 • 1 skatepark;
 • 1 fântână Drydeck 8x8 cu plăci din granit;
 • 104 băncuțe;
 • 53 de coșuri de gunoi;
 • 5 cișmele;
 • 12 hamace și 18 fotolii de tip puf;
 • Sistem automatizat de irigații;
 • 1 loc de joacă mare, de 1,932 mp, împărțit pe 3 categorii de vârstă: 1-5 ani (9 echipamente), 3-8 ani (14 echipamente), 4-14 ani (9 echipamente);
 • 4 toalete care se autoigienizează;
 • S-au plantat 1.807 arbori & arbuști și 3.022 flori;
 • Suprafața gazonului este de 22.000 mp;

Valoarea investiției: 13,5 milioane de lei.

Imediat după inaugurarea fazei întâi, am început pregătirile pentru faza a doua. La începutul lunii iulie 2023, primarul Ciprian Ciucu a semnat autorizația de construire, iar ADPDU Sector 6 a emis ordinul de începere a lucrărilor.

Totul despre faza II a Parcului Liniei

Cuprinde 2,5 hectare, are aproximativ 580 de metri liniari, este între Gara Cotroceni și Bd. Doina Cornea (Afi Cotroceni).

Va avea pistă de biciclete (585 de metri), în continuare celor din faza 1, suprafețe de decking (1.141 mp), pumptrack (267 mp), fântână drydeck (64 mp), locuri de joacă, zonă de fitness și de hamace, dar și de 5 foișoare smart, dotate cu prize și WiFi, bănci de mai multe tipuri, cișmele, 3 rastele de biciclete, 6 pergole metalice, panou informatic. Suprafața spațiului verde e de 5.093 mp, cu sistem automatizat de irigații.

Pe o bucată de 5.000 mp, care a fost denumită Liniei 2 bis, vor fi amenajate doar alei încadrate de spațiu verde.

Cu faza a doua, vom ajunge la peste 7 hectare, astfel că vom avea cel mai mare parc din București deschis după 1989. Începem cu igienizarea terenului. Sper să fie gata până la sfârșitul anului 2023, depinde foarte mult de perioada de curățare a terenului, asta ne mănâncă cel mai mult timp. Dacă nu, în primăvara anului viitor, cel mai târziu, va fi gata”, a anunțat primarul Ciprian Ciucu.

Are 80.000 mp, este cea cea mai mare și se întinde între Valea Cascadelor și Lujerului.

Lucrările vor începe anul viitor, în vara lui 2024, dacă CFR rezolvă problemele de proprietate a unei linii ferate deținute de un privat.

Primăria Sectorului 6 a finalizat studiul de fezabilitate și va scoate anul acesta la licitație procedura de proiectare și execuție.

Ca și la fazele I și II, lucrările vor începe cu igienizarea terenului viran. Va fi transformat într-o oază de verdeață, cu locuri de joacă, terenuri de sport și zone de relaxare, plus o pistă generoasă de biciclete, care va permite traversarea orașului de la vest spre centru pe bicicletă.

Vom avea încă un parc în Sectorul 6: Parcul Lacul Morii! Va fi unul liniar, cu o suprafață de 16,6 hectare, care pornește din zona barajului Ciurel și a Parcului Crângași, continuă spre zona de nord, include insula și ajunge până la Chiajna. Va fi o oază de verdeață cu zone de recreere, terenuri de sport, spații moderne pentru evenimente culturale, chiar și sporturi nautice pe luciul apei.

Concurs internațional de soluții pentru amenajarea parcului

Pentru amenajarea acestei suprafețe liniare de 16,6 hectare, Primăria Sectorului 6, împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat în august 2022 un concurs internațional de soluții. Nu mai puțin de 11 echipe de arhitecți, peisagiști și urbaniști s-au înscris în cursa pentru cea mai bună idee de amenajare.

Proiectele lor au fost analizate și jurizate de un juriu independent, iar în ultima zi din octombrie 2022 au fost anunțate rezultatele competiției. Premiul I a fost câștigat de Metapolis Architects Belgia, prin filiala sa din România.

Investiția totală va fi de 25-30 de milioane de euro, iar lucrările vor fi etapizate, pe următorii 3 ani. „O să începem cu insula, apoi cu zona adiacentă digului care a fost deja amenajat. Faza a treia va merge către comuna Chiajna. Pentru acest proiect sunt disponibile fonduri europene, pe care suntem pregătiți să le accesăm”, a explicat primarul Ciprian Ciucu.

Studiul de fezabilitate este gata pentru întreaga suprafață, iar anul acesta (2023) lucrarea va fi scoasă la licitație de către ADPDU Sector 6.

Se va lucra pe 17 tronsoane, în 3 etape. Fiind vorba despre un proiect complex, Parcul Lacul Morii va fi gata undeva prin vara sau toamna anului 2025.

Amenajările vor respecta natura

Încă din faza de concurs au fost inventariați arborii, a fost făcut un studiu dendrologic, de extindere a biodiversității din zonă. Accentul s-a pus pe biodiversitate şi pe a creea zone care să permită integrarea speciilor din zona lacului. Vor fi făcute rampe pentru amfibieni, insule cu zone de cuibărire pentru păsări, zone care să permită integrarea mai ușoară a speciilor locale.

Pe lângă vegetația variată, vor exista şi locuri de joacă, cu mobilier cât mai natural, din lemn, adecvat tuturor grupelor de vârstă, dar şi terenuri de sport, în zonele mai largi, acolo unde spaţiul permite, se vor construi terenuri de baschet, volei pe nisip şi pe apă, mese de pingpong. Mobilierul din parc va fi şi el din lemn sau beton.

Se începe cu Insula Lacul Morii

Insula Lacul Morii, sau „Insula Îngerilor”, va fi punctul de atracție al Parcului Lacul Morii.

Nu s-a mai investit în ea de la Revoluție, însă odată cu acest proiect va prinde viață.

Estimăm ca lucrările să înceapă în primăvara anului 2024 și să fie gata până la finalul anului.

 • Acolo se vor putea organiza evenimente culturale și sportive, va avea plajă, debarcader și pontoane pentru sporturile nautice, alei care coboară la nivelul apei.
 • Se va moderniza debarcaderul, unde vor putea ancora mici ambarcațiuni.
 • Foişorul va fi și el renovat.
 • Se vor face locuri de joacă, două noi pavilioane, cu zone de vestiare, pentru cei care practică sporturi, un punct sanitar, unul medical, zone de alimentaţie, două zone cu puncte de salvamar, o fântână arteziană.
 • Vegetația de aici va fi una luxuriantă, cu o paletă complexă de arbori, arbuști și flori.

Pornește de la Parcul Crângași până la Insulă. Este vorba despre spațiul verde aflat în partea dreaptă a digului Lacul Morii, amenajat în 2022.

Echipa de arhitecți și peisagiști a propus pentru această zonă o unificare a promenadei Lacului Morii cu Parcul Crângași, astfel încât spațiul verde să devină un tot unitar. În zona cu Parcul Crângaşi, se va face un loc de joacă, care va creea o ancoră între cele două parcuri. Se vor construi alei diagonale, care vor face accesul către baraj, dar şi pontoane plutitoare, care vor lua rolul de zone de mers, pentru a nu aglomera aleile înguste din zonă.

Apoi, de-a lungul zonei de promenadă cu lungimea de peste 2 km, va fi o amenajare liniară, însă deloc monotonă. Traseul pietonal care pornește de la Parcul Crângași până la insulă va fi unul spectaculos, cu vegetație structurată pe 4 paliere de înălțime, facilități sportive, de relaxare și de petrecere a timpului liber.

În faza a treia, amenajarea continuă după Insulă spre vest, spre comuna Chiajna.

În acel spațiu vom avea cu o mini-pădure urbană de 60 de hectare, umbrare, terenuri sportive și traseu de biciclete. Pe măsură ce te plimbi prin el, parcul devine tot mai natural, cu amenajări prietenoase cu mediul și vegetație care să asigure varietate cromatică pe toată perioada anului.

Acordul dintre Primăria Sectorului 6 și Primăria Chiajna a fost deja semnat, iar amenajările vor începe la finalul anului 2024 - începutul lui 2025.