Home

Primarul Ciprian Ciucu, clarificări după tragedia din zona Lacul Morii. Soluțiile pe care le va lua pentru problema maidanezilor

Știri

Primarul Ciprian Ciucu, clarificări după tragedia din zona Lacul Morii. Soluțiile pe care le va lua pentru problema maidanezilor

2023-01-25

Primarul Ciprian Ciucu a susținut, miercuri (25 ianuarie), o conferință de presă, la sediul Primăriei Sectorului 6, după tragedia din 21 ianuarie, când o femeie a fost ucisă de maidanezi, în zona Lacului Morii.

”O să încep cu un scurt istoric al modului cum s-a ajuns aici și o să prezint și soluțiile pe care le-am identificat pentru ca acest lucru să nu se mai întâmplă niciodată. Vorbim despre o instituție înființată special în acest scop, care deține și bugete și angajați specializați în managementul animalelor fără stăpân. Tot ASPA este instituția care decide cum își îndeplinește obiectivele acestui serviciu public”, a declarat Ciprian Ciucu, la începutul conferinței.

Edilul a prezentat sesizările făcute de Poliția Locală Sector 6 către ASPA, inclusiv un apel făcut la 14 ianuarie 2023, legat de o haită de câini văzută la locul tragediei. Mai jos, puteți vedea poze făcute de polițiștii locali, cu haita respectivă.

caini lacul morii

Fotografiile făcute de polițistul local, la data de 14 ianuarie 2023, pe Str. Drumul La Roșu. Dispeceratul Poliției Locale a anunțat ASPA. Fără răspuns. Aici, o săptămână mai târziu, s-a petrecut oribilul eveniment.

Harta sesizărilor Poliției Locale Sector 6 către ASPA

Aici puteți vedea o hartă cu toate sesizările făcute de Poliția Locală Sector 6 către ASPA, atât din 2022, când și din 2023 și care dintre ele au fost rezolvate. Harta este actualizată zilnic.

Primarul Ciprian Ciucu a prezentat și două clipuri cu zona Lacul Morii, din aprilie 2015, după ce perimetrul a fost curățat și igienizat, iar pe terenul în cauză nu mai existau maidanezi.

În cadrul conferinței, primarul a precizat și schimbările pe care vrea să le aducă în Primăria Sectorului 6, pentru a combate problema câinilor maidanezi, dar și ce propuneri are pentru o reformă reală în interiorul ASPA.

  • Campanii de informare privind sterilizarea gratuită și alocarea de bani de la bugetul local pentru sterilizarea gratuită.
  • Interzicerea hrănirii animalelor pe domeniul public.
  • Schimbarea ROF-ului Poliției Locale pentru a avea mai multe competențe pentru combaterea fenomenului.
  • Monitorizarea adăposturilor de câini care funcționează ilegal (până acum am identificat 3).
  • Amplasarea de camere video în zonele cu risc de abandon.
  • Introducerea indicatorilor de performanță la nivelul ASPA: timpul de răspuns la sesizări, rezolvarea integrală a sesizărilor, volumul de capturale la final de lună, stabilirea parametrilor prin care adăposturile pot fi blocate pentru a primi noi animale (trebuie să ai mereu 20% liber pentru a putea primi noi animale). Trimestrial trebuie să scadă numărul de sesizări și de persoane agresate. Implementarea unui sistem informatic de tip ticketing: când faci o sesizare, să poți vedea tot parcursul, până la momentul în care e rezolvată.
  • ASPA să redimensioneze capacitățile umane și materiale de capturare. Să crească numărul de veterinari care au armă cu tranchilizante. Dacă până în 2016 erau 90 de angajați-prinzători, acum sunt 13. În condițiile în care șefi sunt 17.
  • Să se asigure permanența serviciului ASPA. Înainte existau și ture de noapte, atunci ies haitele. Nu program de bugetar la ASPA, ci program de permanență!
  • Să existe un număr scurt dedicat numai pentru probleme cu câinii, la care să sune cetățenii. Oamenii nu știu acum la ce poliție să sune, cine e responsabil.

Puteți urmări întreaga conferință în clipul de mai jos.