Home

Au început lucrările la Piațeta Favorit. Cât vor dura și cum va arăta zona

Știri

Au început lucrările la Piațeta Favorit. Cât vor dura și cum va arăta zona

2023-10-16

Lucrările la Piațeta Favorit au început de luni, 16 octombrie, și se vor încheia în șapte luni. Vom amenaja o zonă pietonală modernă, verde, cu spații de relaxare și pentru evenimente de dimensiuni mici și medii.

Acum, zona arată ca blocată în timp, cu trotuare „mâncate” de trecerea anilor și gherete ruginite. Dar va fi civilizată.

Fostul restaurant Favorit va fi și el integrat în noua amenajare. Expertiza a demonstrat că întreaga clădire poate fi reabilitată, astfel că o vom transforma într-un centru comunitar, potrivit pentru spectacole culturale, sportive și vizionări de filme.

„Legat de fostul restaurant Favorit, suntem într-o fază incipientă. Vom avea în curând o propunere, după ce avem acest concept, o să stabilim o întâlnire cu comunitatea, inclusiv cu Inițiativa Favorit, prin care să vedem dacă ideile noastre corespund cu ceea ce își doresc cei din sector, ce tip de activități trebuie să acomodăm”, a declarat administratorul public, Paul Moldovan, recent.

randari favorit

În galeria foto de la finalul articolului, veți găsi imagini cu Piațeta Favorit acum, dar și randări 3D cu felul în care va arăta. 

Primarul Ciprian Ciucu: „A durat mai mult pentru că a trebuit să ducem bătălii administrative”

Autorizația de construire a fost semnată la începului lunii octombrie de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

ciprian ciucu

„A durat mai mult până am ajuns în acest punct deoarece a trebuit să ducem mai multe bătălii admnistrative legate de proprietățile de acolo. Am răzbit!

Nu va fi o amenajare oarecare, doar pe vechiul amplasament. Acest loc va fi reconfigurat pentru a-l face mai atractiv. Zona pietonală va fi mai mare, mai verde, mai potrivită să susțină evenimente stradale de mici dimesiuni, vizionări de spectacole culturale și sportive, pe viitorul ecran mare ce va fi amplasat pe clădirea Centrului Cultural Favorit (fostul cinema Favorit)”, a anunțat edilul.

Lucrările la cinematograul Favorit, reluate după aproape doi ani

Cinematograful Favorit a fost odinioară unul dintre cele mai mari din Bucureşti. În timpul perioadei comuniste, avea cei mai mulţi spectatori după cinematograful Patria, 944, zilnic. După anul 2000, acesta a fost închis.

Lucrările de reabilitare și amenjare a cinematografului au fost întrerupte în octombrie 2021, la 30%, iar șantierul a intrat în conservare, după ce contractul cu constructorul a fost reziliat din cauza creșterii cu mai mult de 50% a costurilor de execuție. Primăria a scos la licitație restul de executat, iar licitația a fost câștigată recent de același constructor. La finalul lui iulie 2023, lucrările au fost reluate.

"Inițial, câștigase licitația cu un preț undeva pe la 54 de milioane de lei și pe baza actualizărilor proprii săream de 100 de milioane. Situația era imposibilă. Nu avem cadru legal să-i cresc din pix bugetul și nici să mă duc să cer o asemenea creștere Consiliului Local.

Am avut două opțiuni:

(1) să ne judecăm, să pornim încă un litigiu care nu s-ar mai fi terminat în mandatul meu, în timp ce ceea ce s-a lucrat până acum s-ar fi degradat, iar proiectul ar fi fost blocat ani buni și cu pierderi mari;

(2) Să recunoaștem situația de fapt, să acționăm matur și de comun acord să reziliem contractul, după ce constructorul va fi pus lucrările în conservare, să facem o nouă evaluare și să scoatem o nouă procedură de atribuire cu noi indicatori financiari. Și să continuăm proiectul, nu să ne ascundem după procese.

Am ales a doua variantă.

Proiectul este foarte fain, va fi o construcție reprezentativă pentru Sectorul 6, dar este greu de implementat tehnic. Arhitectul a vrut să lase ceva posterității, să apară în anale, dar important este să aibă cine să îl construiască. Și acesta a fost una dintre cauzele întârzierilor. Eu aș fi ales un proiect de dimensiuni și funcțiuni similare, dar mai ușor de executat. Nu avea rost să îl schimbăm, mergem mai departe cu el", a explicat primarul Ciprian Ciucu, în iulie.

Noul termen este de 24 de luni de la atribuirea contractului și vom monitoriza foarte atent construcția pentru ca să nu mai apară întârzieri.

Noul Favorit va fi dotat cu cinematograf 3D, sală de spectacole multifuncţională cu o capacitate de 706 locuri, plus alte două săli de dans şi balet cu suprafaţa de 150 mp fiecare, bibliotecă publică, iar în holul de la parter vor putea fi organizate vernisaje.

Plantăm arbori și trandafiri pe scuarul central

Tot în zona Favorit, dar pe scuarul central, lucrează colegii de la ADPDU Sector 6. Trag irigații și vor planta arbori, dar și mulți trandafiri, așa cum vă doriți.