Home

Primăria Sectorului 6 va construi pe Lacul Morii prima bază sportivă de canotaj din București

Știri

Primăria Sectorului 6 va construi pe Lacul Morii prima bază sportivă de canotaj din București

2022-09-27

În Săptămâna Europeană a Sportului, vestea bună vine din Sectorul 6 al Municipiului București. Într-o conferință de presă organizată azi la Plaza România, primarul Ciprian Ciucu a anunțat că intenționează să construiască pe Lacul Morii o bază sportivă de canotaj, prima de acest fel din București. Mai mulți sportivi și reprezentanți ai Federației Române de Canotaj, prezenți la eveniment, au salutat ideea. Pentru concretizarea ei, va trebui îndeplinită o condiție.

Trebuie obținut acordul Apelor Române

Am văzut ce performanțe au avut sportivii noștri în acest an, performanțe care trebuie să fie menținute. Astfel, am avut o discuție cu Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, care consideră că Lacul Morii este perfect pentru sportivii noștri, pentru a avea o bază sportivă acolo. Eu am toată deschiderea, doar că Lacul Morii este administrat de Apele Române și, dacă Federația Română de Canotaj face un protocol cu Apele Române, noi, Sectorul 6, ne asumăm ca acolo, la baza digului, să creăm o bază sportivă”, a promis primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Ciprian Ciucu

Investiția nu va fi mare și nici greu de pus în practică. „Nu cred că este o investiție pe care Sectorul 6 să nu și-o permită. Plus că și Lacul Morii va fi mai bine pus în valoare: cei care se plimbă prin zonă pot admira sportivii în timpul antrenamentelor. I-am promis doamnei Lipă că, imediat ce are acest protocol cu cei de la Apele Române, vom putea da drumul la discuții, comandăm un studiu de prefezabilitate și vom ști care e valoarea proiectului. Dar nu va fi una mare, raportat la beneficii, va fi o valoare relativ mică. Depinde de dimensiunea bazei: cât de mare o vrea și câți sportivi poate primi”, a explicat primarul.

Ca să înțelegeți mai bine, o bază sportivă de canotaj presupune un spațiu securizat, monitorizat și păzit, în care sportivii să-și țină bărcile și echipamentele, niște pontoane și eventual o sală mică de fitness, cu vestiare.

Sandu Pop: „Este lucrul de care canotajul duce lipsă în acest moment”

Sandu Pop Federatia de canotaj

Sandu Pop, secretarul general al Federației Române de Canotaj, prezent la conferința de marți, a salutat deschiderea edilului pentru sport: „Infrastructura stă la baza dezvoltării oricărei activități, fie că este de masă, fie că e de performanță. Iar promisiunea domnului primar că va investi într-o bază nautică în Sectorul 6 ne aduce o foarte mare satisfacție. Este lucrul de care canotajul duce lipsă în acest moment. Vom profita de această oportunitate pe care ne-o oferiți și vă mulțumim în numele sportivilor”.

Concursul de soluții pentru Lacul Morii este în plină desfășurare

În urmă cu o lună, Primăria Sectorului 6 a anunțat lansarea concursului internațional de soluții pentru amenajarea viitorului Parc Lacul Morii. Arhitecți, urbaniști, peisagiști din țară și din străinătate au intrat deja în cursa pentru cea mai bună idee de valorificare a acestei oaze de verdeață de 16,6 hectare. „De ce concurs de soluții pentru proiectare? Pentru că este cea mai bună decizie. Un juriu complet independent decide care este cea mai bună soluție, aducând multă valoare adăugată. Era simplu să contractăm o firmă de proiectare, dar un astfel de demers, competitiv, organizat pe bune, ne va permite să selectăm cea mai bună soluție! Mergem 100% pe mâna experților”, a anunțat în august Ciprian Ciucu.

Așadar, pe Lacul Morii, pe lângă canotaj, vor fi practicate și alte sporturi, inclusiv nautice. „Se poate delimita o arie, astfel încât să avem și alte sporturi nautice, pentru că lacul este foarte mare. În plus, terenul permite și dezvoltarea de baze sportive pentru tenis, pentru baschet, sporturi care nu presupun terenuri foarte mari. Toate acestea vor fi la dispoziția comunității. În prezent, concursul de soluții este în derulare, mă aștept ca într-o lună și jumătate să fie finalizat și să avem un câștigător”, a mai spus Ciucu.

Suntem în Săptămâna Europeană a Sportului

Activitățile ce implică sport, mișcare și stil de viață sănătos au fost și vor fi mereu în atenția autorităților Sectorului 6. Este motivul pentru care am luat parte la Săptămâna Europeană a Sportului (23 – 30 septembrie), o inițiativă a Comisiei Europene, care se desfășoară în paralel în toate statele UE. În acest weekend, Parcul Crângași s-a transformat într-un adevărat sat al sportului, unde sute de oameni au venit să facă mișcare în natură, să danseze și să se distreze.

scoala 59 beactive

Marți, 27 septembrie, am dus sportul în școli! Sportivi ai CSA Steaua au ținut demonstrații pe teren și au vorbit cu elevii școlilor 59, 193, 197, 205 și 311 despre importanța mișcării și a alimentației sănătoase. Tot marți, dar și miercuri, 28 septembrie, după ora 16.00, nume mari din industria sportului românesc vor fi prezente la Plaza România pentru a povesti vizitatorilor din experiențele lor personale, a da autografe și a-i îndemna pe toți să facă mișcare.