Home

Cum va arăta Parcul Lacul Morii! O echipă mixtă Belgia – România a câștigat concursul de soluții pentru amenajare

Știri

Cum va arăta Parcul Lacul Morii! O echipă mixtă Belgia – România a câștigat concursul de soluții pentru amenajare

2022-10-31

Spații de recreere moderne și prietenoase, terenuri de sport, facilități sportive și de petrecere a timpului liber, vegetație spectaculoasă, structurată pe patru paliere de înălțime, dar și o mini-pădure urbană. Așa va arăta viitorul Parc Lacul Morii din Sectorul 6, în viziunea echipei de arhitecți care a câștigat concursul internațional de soluții. Punctul central de atracție al întregului parc îl reprezintă insula.

Pentru amenajarea acestei suprafețe liniare de 16,6 hectare, Primăria Sectorului 6, împreună cu Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat în august un concurs internațional de soluții.

Nu mai puțin de 11 echipe de arhitecți, peisagiști și urbaniști, din Canada, Olanda, Franța, Belgia și România, s-au înscris în cursa pentru cea mai bună idee de amenajare. Proiectele lor au fost analizate și jurizate de un juriu independent, iar luni, 31 octombrie 2022, au fost anunțate rezultatele competiției.

Anunțul s-a făcut în cadrul unei conferințe de presă organizate la Primăria Sectorului 6. În holul instituției a fost amenajată o expoziție a celor 11 planșe intrate în concurs, iar evenimentul a putut fi urmărit în timp real, de pe paginile de Facebook ale OAR și ale Primăriei.

De ce concurs de soluții

concurs parc lacul morii

Fotografii: Agerpres/Radu Tuță

Am ajuns și în acest punct, de când îl aștept! De la începutul mandatului mi-am propus ca locuitorii Sectorului 6 să nu mai plece în alte zone din Capitală pentru a petrece timp liber de calitate, ci să rămână aici, ba chiar Sectorul 6 să fie un punct de atracție pentru bucureșteni. Iar Lacul Morii e un punct de atracție. Pentru concursul de soluții, am avut mai mulți competitori care s-au prezentat cu proiecte și un juriu internațional. Decizia a aparținut în totalitate specialiștilor. E un mod de luare a deciziilor care aduce plus valoare și calitate în astfel de obiective de investiții”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

„Concursul de soluții este cea mai transparentă și democratică procedură de achiziții. Sectorul 6 e campion la concursuri de soluții, acestea e al doilea sau al treilea pe care l-am inițiat împreună”, a completat președintele OAR București, Emil Ivănescu.

Juriul a fost unul independent, internațional, format din arhitecți, peisagiști, urbaniști, și biologi din România, Grecia, Portugalia și Germania.

„Am avut parte de trei zile foarte intense de dezbatere și analiză! În spatele acestor proiecte e foarte multă muncă și am ales dintr-o serie de proiecte pertinente, foarte bine documentate și foarte valabile pentru situl în cauză. Noi, ca juriu independent, credem că e foarte important ca investiții publice de o asemenea magnitudine să fie decise prin concurs de soluții”, a declarat președintele juriului, Rudolf Gräf, înainte de a anunța câștigătorul.

Echipa câștigătoare: „Am muncit 2.300 de ore la acest proiect”

concurs parc lacul morii

Astfel, premiul I, în valoare de 2.677.700 de lei (fără TVA), reprezentând contravaloarea serviciilor de proiectare, a fost câștigat de proiectul cu numărul 100 – Metapolis Architects Belgia, prin filiala sa din România.

Fericiți, emoționați, tinerii arhitecți au povestit că împreună au adunat 2.300 de ore de muncă la acest proiect.

„Vrem să readucem natura în această zonă. Avem nevoie de o vegetație care să reziste la secetă și care să readucă pe dig o biodiversitate care exista înainte. Apoi, am propus spații polivalente care pot fi amenajate rapid pentru anumite evenimente punctuale. Vrem să realizăm un parc pentru giuleșteni, pentru bucureșteni, un proiect care să aducă mai multă natură în oraș”, a declarat arhitectul Cristian Panaite.

Cum va arăta Parcul Lacul Morii, în viziunea câștigătorului contractului de proiectare

concurs parc lacul morii

Zona care urmează să fie amenajată are 16,6 hectare și pornește de la stăvilarul Ciurel și Parcul Crângași, continuă în paralel cu promenada deja amenajată (pe zona verde dintre dig și case), cuprinde „Insula Îngerilor”, merge mai departe pe partea de vest a lacului, până la canalul Dâmboviței.

Echipa de arhitecți și peisagiști din România și Belgia au propus în primul rând o unificare a promenadei Lacului Morii cu Parcul Crângași, astfel încât spațiul verde să devină un tot unitar. Apoi, de-a lungul zonei de promenadă cu lungimea de peste 2 km va fi o amenajare liniară, însă deloc monotonă. Traseul pietonal care pornește de la Parcul Crângași până la insulă, în paralel cu promenada, va fi unul spectaculos, cu vegetație structurată pe patru paliere de înălțime, facilități sportive, de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Insula Lacul Morii, punctul de atracție al parcului

Insula Lacul Morii, sau „Insula Îngerilor”, în care nu s-a mai investit de la Revoluție, va prinde și ea viață. De altfel, ea va fi punctul central de atracție al întregului parc. Acolo se vor putea organiza evenimente culturale și sportive, va avea plajă, debarcader și pontoane pentru sporturile nautice. Vegetația de aici va fi una luxuriantă, cu o paletă complexă de arbori, arbuști și flori. După insulă, amenajarea continuă spre vest, cu o mini-pădure urbană, terenuri sportive și traseu de biciclete.

Investiția totală va fi de 20 de milioane de euro, iar lucrările vor fi etapizate

După anunțarea câștigătorului concursului de soluții, urmează semnarea contractului de proiectare, apoi va fi demarată documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire.

„ Proiectarea va începe săptămâna viitoare, vă aștept la discuții, trebuie să ne apucăm repede de treabă, să vedem care va fi etapizarea. Aveți o perioadă de 3-4 luni pentru proiectare”, le-a transmis Ciprian Ciucu arhitecților.

Investiția totală a acestei ample lucrări este de circa 20 de milioane de euro, iar lucrările vor fi etapizate, pe următorii trei ani. Anul viitor vor fi demarate primele lucrări. „O să începem cu insula și cu zona adiacentă digului care a fost deja amenajat. Faza a doua va merge către comuna Chiajna. Pentru acest proiect sunt disponibile fonduri europene, pe care suntem pregătiți să le accesăm”, promite primarul.

În cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea peisagistică la Parcului Lacul Morii a mai fost oferit un premiu II, în valoare de 148.254 de lei (fără TVA), un premiu III în valoare de 74.127 de lei (fără TVA) și o mențiune onorifică. Premiul II a fost câștigat de NBC Arhitect S.R.L., premiul III de Tera Design Studio S.R.L., iar mențiunea de Office of Adrian Phiffer.