Home

De la abuzuri și lipsuri, la premiere pe scena unei gale de prestigiu. O adolescentă aflată în grija DGASPC a câștigat cel mai mare premiu din viața ei

Știri

De la abuzuri și lipsuri, la premiere pe scena unei gale de prestigiu. O adolescentă aflată în grija DGASPC a câștigat cel mai mare premiu din viața ei

2022-12-16

În prag de Crăciun, povestea unei tinere din Sectorul 6 este cum nu se poate mai potrivită și binevenită. Ne arată că în viață mereu există șanse și ne motivează să nu renunțăm niciodată la visuri, la speranțe.

Anul trecul prin timpul acesta, Daniela Kiss-Iakab era în pragul depresiei și al deznădejdii. Avea 17 ani, iar casa ei nu se putea numi „acasă”. Pentru că n-a mai putut îndura abuzuri de ordin emoțional și lipsurile cu care se confrunta la domiciliu, adolescenta a decis, în luna ianuarie a acestui an, să ceară sprijinul autorităților.

daniela kiss iakab

A apelat numărul unic de urgență 119, dedicat copiilor abuzați, exploatați sau neglijați.  În urma analizării situației ei sociale și familiale, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6 au stabilit că fata se află în pericol la domiciliu și au decis, de comun acord cu ea, să fie primită și îngrijită într-un centru de plasament din subordinea instituției.

Pictura este, pentru ea, o formă de terapie

„Doar echipa mobilă Sector 6 m-a făcut să mă simt salvată, înțeleasă, ajutată, stăpână pe situație”, a declarat ulterior Daniela. În timpul ședințelor de terapie, care au scos la suprafață traume mai vechi sau mai noi, fata a fost încurajată să-și exprime emoțiile cu ajutorul picturii, o pasiune din copilărie.

Terapeuții au văzut că, de fapt, Daniela are un talent fantastic. Lucrările ei au ajuns la specialiști în domeniu, care i-au facilitat înscrierea la Gala Premiilor „Valori 2022”, organizată de Newsweek România miercuri, 14 decembrie 2022. Juriul competiției a decis că Daniela este cea mai bună, oferindu-i premiul cel mare la categoria „Creativitate”, în valoare de 1.000 de euro.

daniela kiss iakab

Pe ce va cheltui premiul de 1.000 de euro

„Am mai participat la concursuri de pictură, unde am câștigat diverse premii constând în diplome și medalii, însă acesta este cel mai mare premiul și prima dată când câștig propriii bănuți. Vreau să-mi iau de ei materiale pentru pictură, dar și să-mi plătesc meditațiile pentru admiterea la facultate. Sunt în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic de Arhitectură și Lucrări Publice, iar la finalul liceului o să dau la Medicină. În paralel, vreau să mai fac niște cursuri de programare și design grafic, ca să pot avea un job part time și să mă întrețin”, ne spune Daniela.

Nu a vândut nicio pictură de-a ei, până acum, dar urmează. „O să vreau să-mi deschid și o expoziție a mea, să vând picturi, dar și diverse lucruri pe care le croșetez. O să fac și un curs de stilist unghii, să fie o mică ocupație de weekend. Mie îmi place să fac de toate, să am opțiuni”. Însă cel mai mult îi place pictura. „Mă relaxează, este o formă de terapie pentru mine, o metodă de a-mi exprima emoțiile. Am început să pictez doar în ultimul an, de când sunt la DGASPC. Acasă doar desenam, îmi era frică să încep ceva în acuarelă să nu cumva să stric, pentru că materialele sunt scumpe și nu voiam să le irosesc”.

Luna trecută, Daniela Kiss-Iakab a împlinit 18 ani. Fiind în sistemul de protecție, va rămâne într-un centru social până la 26 de ani, atât timp cât urmează cursurile unei unități de învățământ.