Home

Curățenia la bordură pe Bd. Iuliu Maniu, în cifre: 20 de tone de mizerie, strânse în 29 de zile de miercuri

Știri

Curățenia la bordură pe Bd. Iuliu Maniu, în cifre: 20 de tone de mizerie, strânse în 29 de zile de miercuri

2023-05-11

Au trecut aproape 7 luni de la demararea campaniei de curățenie pe Bd. Iuliu Maniu, timp în care miercurea, mai puțin în zilele geroase de iarnă, am măturat și spălat mecanizat la bordură. În cele 29 de zile de curățenie, au fost adunate 20 de tone de deșeuri, iar bulevardul arată mult mai civilizat. Din acest motiv, proiectul pilot va fi extins, de luna viitoare, pe Strada Brașov.

Majoritatea străzilor Capitalei sunt, la orice oră din zi și din noapte, pline de mașini parcate. Unele autoturisme sunt ținute cu săptămânile în același loc, fără să fie mișcate. Evident, sub ele și lângă bordură se adună mizerie, praf, frunze uscate, gunoaie dificil de strâns de către firma de salubrizare. Pe lângă faptul că e inestetică, mizeria ne pune și sănătatea în pericol. Este nevoie ca măcar o dată pe săptămână strada să fie liberă, fără autovehicule, pentru ca firma de salubrizare să poată mătura, aspira, spăla temeinic (manual sau mecanizat).

În aceste condiții, Primăria Sectorului 6 a demarat, din 26 octombrie 2022, un proiect pilot pe Bd. Iuliu Maniu. Conform acestuia, în fiecare miercuri (între orele 10.00 și 14.00), pe segmentul dintre Lujerului și Valea Cascadelor, pe ambele sensuri de circulație, e interzisă parcarea mașinilor, pentru a se putea face curățenie la bordură.

De atunci și până acum au trecut aproape 7 luni, timp în care rezultatele bune ne determină să extindem proiectul.

Campania de curățenie de pe Bd. Maniu, în cifre:

  • În cele 29 de zile de miercuri am acționat cu câte cinci utilaje dotate cu perii și aspirator și cu câte trei cisterne cu apă;
  • 70 de lucrători au fost dedicați exclusiv acestei activități și au depus câte 116 ore de muncă, în toată această perioadă;
  • Au fost măturate mecanizat și spălate trotuarele aferente a 7,5 km de carosabil;
  • Am folosit 7.000 de litri de șampon bio pentru săpunirea străzilor și a trotuarelor;
  • 20 de tone de deșeuri au rezultat din operațiunile de măturare mecanizată și manuală (doar de la bordură);
  • 80% dintre șoferi au înțeles nevoia acestei campanii și și-au mutat mașinile în primele săptămâni. Din păcate, procentul s-a redus odată cu trecerea timpului.

Apelăm din nou la înțelegerea șoferilor și îi rugăm să sprijine în continuare campania de curățenie. Mai ales că, de luna viitoare, proiectul se extinde pe toată strada Brașov. Vor fi montate indicatoare cu ziua și intervalul orar în care vom interveni.

Mai mult decât atât, intenționăm să demarăm acțiunea pe toate arterele principale din Sectorul 6. Vor fi, cu siguranță, alte zile și alte intervale orare, în funcție de programul de curățenie din zona respectivă. Totul va fi anunțat din timp.