Home

Prima creșă construită în ultimii 46 de ani, în Sectorul 6, s-a deschis pe 8 mai. Are 135 de locuri

Știri

Prima creșă construită în ultimii 46 de ani, în Sectorul 6, s-a deschis pe 8 mai. Are 135 de locuri

2024-05-08

Iată că se poate! Prima creșă construită de la zero, în ultimii 46 de ani, în Sectorul 6, de Primăria Sectorului 6, a fost deschisă miercuri, 8 mai. Se află pe strada Rușețu nr. 6A. Are 135 de locuri și este singura din București care respectă noile standarde impuse de către Ministerul Educației.

Cei mai emoționați și fericiți, în această dimineață, au fost părinții.

„Arată superb, colorată, spațioasă, totul miroase a nou, personalul e drăguț... Suntem fericiți că am prins un loc aici. De acum, o să mă pot întoarce la serviciu”, ne spune o mămică, venită de mână cu fetița ei de un an și jumătate. „E de mare ajutor pentru noi. Până acum, bunica a fost cea care a avut grijă de Rareș. Băiețelul nostru are doi ani și jumătate și are nevoie să învețe și alte lucruri, să fie în comunitate”, adaugă Adrian Silvestru, un tătic din Sectorul 6.

Rând pe rând, părinți cu prichindei de mână sau adormiți în brațe au pășit azi, pentru prima dată, în noua creșă de pe strada Rușețu. Au trecut mai întâi pe la triaj, apoi în sala de așteptare, dotată cu vestiare și canapele. După ce s-au schimbat, cei mici au fost preluați de personal și duși fiecare în grupa lor.

Creșa dispune de 135 de locuri și toate au fost ocupate în mod transparent, prin înscrieri pe site-ul DGASPC Sector 6.

Primarul Ciprian Ciucu: „Aceasta e prima creșă construită de la zero. Urmează să ridicăm alte trei”

„Avem prima creșă publică din Sectorul 6, construită în ultimii 46 de ani. Este nou-nouță, astăzi și-a deschis porțile pentru 13 grupe. Educația timpurie este extrem de importantă pentru dezvoltarea personală a viitorului adult. Sunt studii care demonstrează că cei care au avut parte de educație timpurie au în viață un parcurs educațional mult mai bun și au mai multe șanse de reușită. Pentru că o creșă nu este doar un loc în care îți lași copilul în siguranță, ci un mediu în care cel mic învață, deprinde abilități.

Vom continua să construim cât mai multe creșe. Aceasta este prima dintre ele, mai avem trei, în diverse stadii. Am primit finanțare pentru ele și le vom face. În maximum un an, le deschidem și pe acelea”, a declarat primarul Ciprian Ciucu miercuri dimineața.

Pe lângă această creșă, Primăria Sectorului 6 a mai construit de la zero și a dat în folosință anul trecut o grădiniță și două after-school-uri. Sunt în lucru alte două grădinițe și trei after-school-uri.

Detalii despre creșă

  • Creșa de pe Strada Rușețu nr. 6A a costat 18 milioane de lei, din care peste 4,3 milioane de lei provin din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.
  • Are o capacitate de 135 de copii, cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani. 30 de locuri sunt rezervate celor care provin din familii defavorizate, cu venituri mici, crescuți de un singur părinte, iar 15 locuri sunt pentru copiii cu dizabilități.
  • Programul este de luni până vineri, de la 06.00 la 18.00.
  • Copiii primesc mic dejun, prânz și două gustări.
  • Clădirea are demisol, parter și etaj, fiind dotată la cele mai înalte standarde de calitate. La demisol se află spațiile tehnice, spălătoria, bucătăria. Parterul și etajul I conțin 13 săli cu dublă funcționalitate (de joacă și de dormit), grupuri sanitare speciale pentru prichindei, spații de așteptare pentru părinți, câte un cabinet medical și izolator, câte o sală de luat masa cu o capacitate de două grupe, plus un oficiu unde mâncarea se aduce din demisol, cu un lift dedicat.
  • Afară, a fost amenajat un loc de joacă generos.

Pe raza Sectorului 6 sunt, în acest moment, 6 creșe de stat, cu un total de 1.260 de locuri.