Home

Sectorul 6 are Unitate Centralizată de Achiziții. Ce înseamnă acest lucru și cum ne ajută

Știri

Sectorul 6 are Unitate Centralizată de Achiziții. Ce înseamnă acest lucru și cum ne ajută

2023-09-12

E oficial! La nivelul Primăriei Sectorului 6, în premieră pe București, va funcționa o Unitate Centralizată de Achiziții (UCA), care va cumpăra bunuri și servicii pentru toate cele opt instituții subordonate, în mod transparent și la prețuri mai bune. Consiliul Local al Sectorului 6 a votat săptămâna trecută atribuirea calității de UCA Serviciului de Achiziții Publice din cadrul primăriei.

Ce este o Unitate de Achiziții Publice Centralizate și ce avantaje are

Consiliul Local al Sectorului 6 are în subordine opt instituții. Imaginați-vă că fiecare dintre ele, alături de Primărie, trebuie să se gospodărească, să facă achiziții publice. Pentru cheltuielile necesare se fac proceduri de atribuire specifice, se întrunesc comisii de evaluare, se derulează licitații, se monitorizează implementarea contractelor. Un efort imens de timp, dar și de bani. Prin înființarea unei singure entități care să facă achiziții pentru toate cele nouă instituții, apar o serie de avantaje:

  • Se reduc costurile. Una este să-și cumpere fiecare instituție câte 100 de pixuri, de modele și prețuri diferite, și alta e ca o singură entitate să achiziționeze pentru ele 900 de pixuri. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât puterea de negociere este mai mare și prețul mai bun;
  • Uniformizarea/standardizarea gamei de produse și servicii este un alt avantaj;
  • Îmbunătățirea capacității de monitorizare a performanței contractorilor și prevenirea unui comportament oportunist din partea acestora;
  • Se câștigă timp și se diminuează riscul de contestații.

Suntem singurii din București și din jumătatea de sud a țării

Unitățile de Achiziții Publice Centralizate la nivel local sunt utilizate frecvent în administrațiile naționale și locale din Uniunea Europeană de peste 15 ani. În România, au început să fie înființate din 2021. Primele au fost la Timișoara, Sibiu și Harghita. Au urmat Cluj, Bihor și Brașov.

UCA Sector 6 este a șaptea înființată la nivel național – singura din București și din jumătatea sudică a țării. Primăria Sectorului 6 a participat încă din aprilie 2021 la competiția lansată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în urma căreia a fost selectată pentru a beneficia de sprijin pentru implementarea conceptului de UCA. În decembrie 2021, am semnat un protocol de colaborare cu ANAP/BEI, având ca obiect oferirea de asistență în acest demers.

După mai multe etape, iată că în septembrie 2023 consilierii locali au votat în unanimitate atribuirea calității de Unitate Centralizată de Achiziții unui serviciu deja existent în primărie – Serviciul de Achiziții Publice.

Noi deja implementam un sistem similar de centralizare a achizițiilor publice, pentru că am mai derulat câteva licitații deschise: pentru pază, pentru materiale de papetărie sau pentru curățenie. Acum, putem merge spre alte zone. Evaluăm și, evident, vom centraliza cât mai multe achiziții. UCA are foarte multe beneficii. În primul rând, prețurile sunt unitare, nu mai luăm pixuri fie cu 2 lei, fie cu 12 lei. E normal ca atunci când instituțiile nu se coordonează să apară discrepanțe și atunci te întrebi de ce unele produse au o anumită calitate, de ce prețurile diferă. Încurajez și alte primării de sector să implementeze unități centralizate locale de achiziții”, a declarat primarul Ciprian Ciucu.