Home

TechDiversity: Diversity and Inclusion in Knowledge-based Digital and Tech Ecosystems

PROIECT

TechDiversity: Diversity and Inclusion in Knowledge-based Digital and Tech Ecosystems

2024-01-15

Sectorul 6 al Municipiului București implementează, în perioada 01 iunie 2023 – 31 decembrie 2025, proiectul cu titlul „TechDiversity: Diversity and Inclusion in Knowledge-based Digital and Tech Ecosystems”. Finanțarea este acordată de către Comisia Europeană prin programul URBACT IV.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu alte opt autorități publice din țări membre ale Uniunii Europene: Trikala - Grecia, Amarante – Portugalia, Agenția de Dezvoltare Regională Bielsko Biala – Polonia, Consiliul Local al Municipalității Guía de Isora – Spania, Larnaca – Cipru, Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena – Grecia, Municipalitatea Arezzo – Italia și Municipalitatea Idrija – Slovenia.

9 parteneri: 3 zone mai puțin dezvoltate, 3 zone în tranziție, 3 zone mai dezvoltate.

proiect

 

Bugetul total al proiectului este în cuantum de 840.000,00 euro, iar Sectorului 6 al Municipiului București îi este alocată suma de 70.700,00 euro (inclusiv TVA), echivalentul a 350.778,05 RON (1 EUR = 4,9615 RON la cursul BNR din data de 06.06.2023). Finanțarea de este asigurată din următoarele surse: 70.700,00 euro sunt asigurați

  • 65% - finanțare nerambursabilă – respectiv 45.955,00 euro, echivalentul a 228.005,73 RON;
  • 19% - finanțare națională – respectiv 13.433,00 euro, echivalentul a 66,647.83 RON (Contribuția Punctului Național de Contact din cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației).
  • 16% - buget local - respectiv 11.312,00 euro, echivalentul a 56,124.49 RON, reprezentând.

Proiectul abordează modul în care elevii din clasele terminale ale colegiilor tehnice și tinerii studenți provenind din diverse medii  (inclusiv minorități, migranți, persoane din medii socio-economice defavorizate etc) reușesc să facă parte din și să crească ecosistemele digitale și tehnologice bazate pe cunoaștere.

O abordare posibilă este de a asigura că toți membrii grupului țintă pot participa la ecosistemele digitale ale orașului. Astfel, unul din obiectivele proiectului este reprezentat de conectarea grupului țintă la oportunități de angajare și antreprenoriat în domeniul digital și tehnologic reprezintă un obiectiv al proiectului.

Subiecte majore abordate de către rețea:

  • talent tehnologic: ce pot face orașele pentru a pregăti mai bine grupul țintă pentru oportunitățile de angajare și conectarea lui în roluri în afacerile digitale și tehnologice locale;
  • antreprenoriat tehnologic: ce pot face orașele pentru a sprijini tinerii să construiască, să conducă și să extindă companiile tehnologice și digitale;
  • înțelegerea diversității și incluziunii: cunoașterea caracteristicilor grupului țintă și ce este nevoie pentru a crea ecosisteme digitale incluzive și diverse

Scopul final al acestui proiect este de a dezvolta, în mod participativ alături de actori interesați din sectorul public, privat, academic și societatea civilă, un plan integrat de acțiune care să cuprindă măsuri concrete pentru sprijinirea și să contribuie la integrarea pe piața muncii, a tinerilor din colegii tehnice din domeniul electrotehnicii și/sau din primii ani de facultate. Ne propunem să conectăm instituțiile de învățământ și tinerii cu mediul de afaceri și expertiza centrelor de cercetare.

În acest context, un rol extrem de important este atribuit grupului local de lucru, organism cu rol consultativ și care este principalul instrument de lucru al proiectului. Grupul local de lucru va facilita și va integra comunicarea și colaborarea între membrii săi pentru a identifica cele mai bune soluții în contextul specific al sectorului 6.

Evenimente derulate în cadrul proiectului

1. URBACT Academy

În perioada 27-30 august 2023, a avut loc în orașul Malmo, Regatul Suediei, evenimentul intitulat Universitatea URBACT. Acesta a fost organizat de finanțatorii programului și s-a adresat tuturor rețelelor de orașe finanțate, iar din partea aparatului de lucru al Primarului Sectorului 6, a participat o persoană din echipa de proiect.  

proiect

Procesul de formare a fost centrat pe parcurgerea de către participanți și familiarizarea acestora cu metodologia privind ciclul de activități din cadrul proiectelor URBACT. Printre temele abordate menționăm: definirea problemei – cauze și efecte ale acesteia, identificarea și implicarea factorilor interesați, definirea unei viziuni, co-generarea de soluții de rezolvare a problemei identificate, identificarea de surse de finanțare, implementarea măsurilor și măsurarea rezultatelor/ efectelor măsurilor implementate.

proiect

2. Vizita liderului de parteneriat în București

proiect

În data de 11 septembrie 2023, reprezentantul liderului de parteneriat, Harry Kalliaras și expertul desemnat, Kostas Karamarkos, au vizitat Sectorul 6 al Municipiului București pentru o vizită de lucru în cadrul căreia am efectuat o primă evaluare a cadrului instituțional local și am stabilit punctele și direcțiile cheie în procesul de implementare al proiectului, precum și metodologia de abordare a proiectului.

 

proiect

3. Prima reuniune transnațională – kick-off

proiect

În perioada 27-29 noiembrie 2023, a avut loc deplasarea în orașul Trikala, Republica Elenă, a reprezentanților Sectorului 6 al Municipiului București la activitățile întâlnirii transnaționale. Scopul vizitei a fost acela de a clarifica aspecte metodologice privind lucrul între partenerii rețelei și de a stabili o foaie de parcurs privind faza 2 de implementare a proiectului și un calendar estimativ al implementării.

proiect

4. Prima reuniune a Grupului Local URBACT

proiect

În data de 20 decembrie 2023 a avut loc prima întâlnire a grupului local de lucru URBACT, organizată cu participarea reprezentanților mediului de cercetare și academic, mediului non-guvernamental și a mediului de afaceri. În cadrul ședinței de lucru au fost identificat  și dezbătute problemele specifice sectorului referitoare la tipologia proiectului și, prin folosirea diverse metode de lucru, am realizat o primă analiza de nevoi de Sectorului 6 și se definește arborele problemei aferent proiectului.

proiect

5. A 2-a reunine transnațională – Amarante, Portugalia

intalnire TechDiversity

În perioada 05-08 martie 2024, a avut loc cea de-a doua reuniune transnațională a consorțiului TechDiversity în Amarante, Portugalia.

Scopul vizitei a fost acela de a sublinia importanța esențială a întâlnirilor ULG, miezul proiectului

TechDiversity, din care vor reieși nu doar problemele, dar și idei de soluționare a lor și constituirea unui plan de acțiune integrat, cu o abordare holistică a rezolvării unei probleme, practic scopul proiectului.

intalnire TechDiversity

6. A doua întâlnire a grupului de lucru URBACT – 03 aprilie 2024

Cea de-a doua întâlnire a grupului local URBACT din cadrul proiectului TechDiversity a reunit o gamă variată de actori locali, din toate domeniile de interes. A fost completat arborele problemei început pe parcursul primei întâlniri, și grupul local a ajuns la o viziune comună privind proiectul.

intalnire TechDiversity

Aceasta privește dezvoltarea unui program pilot, care să permită o mai bună pregătire a tinerilor dintr-unul din liceele cu profil tehnologic prezente în sector, cu scopul de a-i pregăti mai bine pe piața muncii și de a crește șansele celor care previn din categorii defavorizate sau subreprezentate în acest moment în ecosistemul digital.

A fost evidențiată necesitatea de a îmbunătăți atât imaginea colegiilor tehnologice, cât și calitatea dotărilor și parteneriatele cu companii din mediul privat, pentru a le oferi cât mai multe șanse absolvenților la finalizarea ciclului de studiu, fie prin tranziția la următorul ciclu de învățământ, fie prin angajarea directă la terminarea studiilor sau prin accesul la oportunități de antreprenoriat.

7. A treia întâlnire a grupului de lucru URBACT – 30 mai 2024

intalnire TechDiversity

Cea de-a treia întâlnire a grupului local URBACT din cadrul proiectului Tech Diversity a reunit o gamă variată de actori locali, din toate domeniile de interes.

Întâlnirea a permis în primul rând extinderea grupului local de stakeholderi, prin participarea unor entități precum InnovX și Jobful, care desfășoară sau au deja în plan proiecte relevante în rândul grupurilor țintă, și care sunt dispuse să se asocieze cu Primăria Sectorului 6 în vederea dezvoltării acestora în acord cu obiectivele Tech Diversity din cadrul URBACT IV.

Au fost definite nouă tipuri ideale (user personas) de beneficiari ai proiectului, ceea ce a permis o înțelegere mai bună a publicului țintă al proiectului și diversificarea acestuia în acord cu obiectivele TechDiversity. Au fost astfel identificate provocări specifice din cadrul grupului țintă nu doar în privința educației și non-formale, ci și în raport cu dezvoltarea unor competențe antreprenoriale și pornirea unei afaceri.

8. A treia întâlnire transnațională – București, Romania – 12 – 13 iunie 2024

intalnire TechDiversity

Scopul principal al vizitei a fost derularea unui masterclass privind obiectivele strategice. Mai exact, s-a subliniat importanța stabilirii unor obiective strategice clare și generale în cadrul Planului de acțiune integrat. S-a explicat că aceste obiective ar trebui să provină din contextul local, identificarea nevoilor și viziunea de ansamblu și ar trebui să sublinieze acțiuni specifice și domenii de intervenție. S-a explicat în continuare modul în care fiecare obiectiv strategic ar trebui să contribuie la obiectivele mai largi ale proiectului TechDiversity, integrând considerațiile sociale, de gen și de mediu. Această sesiune a oferit partenerilor o înțelegere mai profundă a modului de structurare și atingere eficientă a obiectivelor strategice.

9. A patra întâlnire a grupului de lucru URBACT – 12 septembrie 2024

intalnire TechDiversity

Cea de-a patra întâlnire a grupului local URBACT din cadrul proiectului Tech Diversity a dus la alegerea și rafinarea unei prime acțiuni de testare în cadrul proiectului. În același timp, în urma  acesteia a fost abordată și completarea tabelului de acțiuni, un aspect central al Planului Integrat de Acțiune, rezultatul final al proiectului.

Acțiunea finală de testare abordată în cadrul proiectului va fi reprezentantă de o serie de ateliere de lucru relevante pentru elevii și studenții aflați la început pe piața muncii, în urma cărora aceștia vor dobândi abilități suplimentare, de tipul abilităților de prezentare la un interviu, de completare a unui curriculum vitae și de identificare a unui loc relevant de muncă. Prelegerile vor avea loc în cadrul unor ateliere față în față, cu public restrâns, eficacitatea lor urmând a fi evaluată încă de pe parcursul acestora prin instrumente de cercetare și evaluare specifice.

10. A patra întâlnire transnațională – Idrija, Slovenia – 17-18 septembrie 2024

intalnire TechDiversity

Vizita a fost condusă de către expertul principal al rețelei URBACT, Kostas Karamarkos, care a oferit o imagine de ansamblu asupra progresului proiectului până în prezent, cu un accent deosebit pe constatările din evaluarea realizată de Comisia Europeană asupra planurilor de acțiune integrate (IAP) din 2019-2022.

Următoarele prezentări au fost conduse de expertul principal și s-au concentrat pe progresul din Secțiunea 4 a IAP-urilor partenerilor. În cadrul sesiunilor, fiecare partener a prezentat actualizări cu privire la ariile de intervenție și obiectivele specifice, subliniind pașii către implementarea IAP-urilor. În paralel, expertul principal a efectuat o revizuire pentru a rafina și a îmbunătăți identificarea zonelor de intervenție și a obiectivelor specifice, oferind feedback valoros partenerilor pentru rezultate mai eficiente ale proiectului. Sesiunile se încheie cu o discuție despre potențiale îmbunătățiri, asigurându-se și armonizarea metodologică a tuturor partenerilor.

 

Pentru mai multe informații despre rețeaua TechDiversity, puteți vizita pagina dedicată a proiectului acesând link-ul: https://urbact.eu/networks/techdiversity.